Проектът БИОГНЕЗДО В ПОДКРЕПА НА РИБАРЯ подпомага и насърчава рибарската общност чрез популяризиране на екологичните природни богатства и възможностите на региона за организиране на туристически атракции, продукти и услуги.

Дейностите по проекта спомагат за възраждане на интереса към местното занаятчийство и традициите, свързани с рибарския поминък. Инициативите по проекта съдействат за подкрепа на рибарите и семействата им, за привличане на интереса на младите към техния труд и поминък, за засилване на приемствеността между поколенията и социализацията в общността на територията на МИРГ БЧС Бяла-Долни Чифлик-Аврен.

Проектът надгражда постиженията на Асоциация Биомрежа, реализирани в предходния му проект РИБКА ФЕСТ, свързани с популяризирането и опазването на богатствата на рибарската област. Местната общност ще припознае ползите от инициативите за подпомагане на труда на рибарите, личностната подкрепа и общуването, възраждането на местните битови, занаятчийски и кулинарни традиции.

Думата БИОГНЕЗДО обединява, подава ръка, утвърждава живота като безценен дар, дава шанс на доброто, полезното, на добрите идеи и дейности, носи хубава емоция и вдъхновение.

В този смисъл нашето Сдружение организира събития под шапката на проекта БИОГНЕЗДО В ПОДКРЕПАНА РИБАРЯ. Различни дейности и аудитории, различни теми, но всички те в полезност на рибарската общност.

С помощта на МИРГ Бяла – Долни Чифлик – Аврен се стартираха разговори за това, как рибарите може да се обединяват за по-успешна работа и реализиране на прясната риба, която излиза от улова.

Началото на БИОГНЕЗДОТО бе поставено със среща, на която рибарите споделиха любовта си към морето и професията, трудностите си, уменията си, включително и това да приготвят вкусно всеки вид риба. Интересна беше презентацията на Руен Казанджиев, студент в кулинарен университет в Сан Себастиян – Испания,  за това как там учат да филетират и приготвят риба.

Презентацията на черноморските риби, показана в Детската градина „Първи юни“  – гр. Бяла завладя малчуганите, но най-вълнуваща бе срещата им с рибаря Бате Нико.

Гимназистите по селско стопанство и туризъм в Бяла станаха част от БИОГНЕЗДОТО с тема, насочена към мрежи, но не към рибарските, а за киберсигурност в интернет мрежата. Специалистът,  Добри Добрев изнесе изключително полезна презентация и предизвика въпроси, от които стана ясно, че диалогът в тази посока трябва да продължи.

Бе засегната и темата за морската екологията. Директорът на ОУ „Отец Паисий“ в Бяла, г-жа Костадинова добави в БИОГНЕЗДОТО два учебни часа на четвъртокластници. Еко творецът Наталия Николова – Наталинко със своята работилница завладя децата по тази тема и създадоха от непотребни дискове, салфетници за красива трапеза.

В подкрепа на рибарите се включиха и жени – майстори на ръчно направени изделия и плетиво. Пътят на своеобразния БАЗАР мина през Община Аврен. Декорът в БИОГНЕЗДОТО се смени с плетени чорапи, терлици, есенни сувенири, дамски аксесоари, чанти, шапки, шалове, играчки. Актрисата и театрален педагог Биляна Стоева се включи обогатявайки този творчески декор с детска театрална работилница „Рибарят и златната рибка“.

Една част от децата, от Основното училище в Бяла намериха своето място в подкрепа на рибаря, като оформиха художествена работилница. Техните  рисунки на тема Морето и риболова ще бъдат подредени в изложба на рибарското пристанище.

На среща /06.11.23 г./ в ПГСС „Иван Мичурин“ в гр. Долни Чифлик, в класа на г-жа Кремена Цветкова работихме с учениците от  11 клас. С тях беше психологът Светослава Кладерон. Гимназистите попълниха професионални тестове , касаещи бъдещото им развитие. От тази среща излезе и препратка към рибарската общност.

Проектът “Биогнездо в подкрепа на рибаря” се финансира от МИРГ Бяла-Долни Чифлик-Аврен.

Няма връзки

Дискусия защо оставам в моя роден край

Отворени врати Гимназия Долни Чифлик

Приключи кампанията на Асоциация БИОМРЕЖА „КАК ДА ПОДПОМОГНЕМ ТРУДА НА РИБАРЯ?“

Приключи кампанията на Асоциация БИОМРЕЖА, която проведохме в рамките на проект БИОГНЕЗДО В ПОДКРЕПА НА РИБАРЯ, договор BG14MFOP001-4.093-0001-C02, финансиран от МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен по Мярка 2 „Подкрепа за инвестиции в дейности алтернативни на рибарството и аквакултурите в други сектори на морската икономика, предимно в туризъм и развитие на туристически атракции с цел създаване…

Базар и театрална работилница

От мрежата на рибарските мрежи – Гимназия Бяла

Еко детска работилница ОУ Отец Паисий гр. Бяла

Тайната на рибаря ДГ Първи юни гр. Бяла

Как да сме здрави до дълбоки старини