По време на словашкото председателство е подписан първия документ, в който се изважда като акцент спортната дипломация. Дипломация, която да допринася за междукултурното, политическото, дипломатическото и всяко друго сътрудничество между страните членки и с трети страни.

По време на българското председателство пък е подписан документ, с който отново спортът се изнася като начин на затвърждаване и апелиране към европейските ценности – свобода, мир екипност, толерантност, солидарност…

Професионалните спортисти, както и активно спортуващите  хора са тези, които могат да създадат положителен имидж сред чуждестранните публики и организации.  Това са хората, които могат да мотивират, да разпространяват по един ползотворен начин важни и необходими ценности в развитието, както на всеки човек, така на определена общност и общество.

Водеща структура на проекта „Дипломация на спортните ценности в ЕС“ беше спортен клуб VEGA, който участва в няколко международни програми. Със своето въздействие извън ЕС той допринася за популяризирането на спортната дипломация.

Проектът изтъква темата за социалното приобщаване чрез спортните ценности.

Всичко е поднесено в няколко интересни рубрики:

ЛИЦА, ИСТОРИИ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ИЗПИТАЙ СЕБЕ СИ, ФАКТИ, ТВОЯТ ГЛАС

Запознайте се с историите на нашите вдъхновяващи герои

 1. Цветозар Христов – съдия по тенис на маса.
 2. Венцислав Игнатов – председател на най-големия таекуон-до клуб в България
 3. Мая Шишкова – Караславов – йога инструктор, по практики на АЙЕНГАР
 4. Христина Генчева – бивш състезател и настоящ треньор по художествена гимнастика
 5. Димитър Илиев – три пъти световен и два пъти европейски шампион по по муай тай за аматьори и професионалисти и многократен национален шампион
 6. Светослав Иванов – Доктор на педагогическите науки
 7. Елена Маликова – Председател на Словашката олимпийска академия. Многократна финалистка за световната купа и нацианална шампионка по модерен петобой, представлявала Чехословакия, а по-късно Словакия на световни и европейски първенства.
 8. Анатоли Илиев – Генерален секретар на Българската спортна федерация за деца и младежи в риск
 9. Йордана Паловичова – Словашки пиянист с български корени. Изключително богата автобиография.
 10. Владимир Искров – Треньор на националния отбор по баскетбол с колички.
 11. Димитър Димитров – Преподавател по спорт в Икономически университет гр. Варна, футболен съдиа, бивш футболист. Организатор на редица спортни събития. Организатор на детско – юношески турнири.

Проектът се финансира по програма ЕРАЗЪМ + СПОРТ 2021 – 2027

Благодарим за изключително професионалната работа на координатора по проекта – Елена Маликова. Братислава – Словакия