На 10.02.24 г. /ден на пчеларите, градинарите и овощарите/ от 11:00 ч. в сладкарница La vie est belle (Ян Палах център, ет. 2).

Работилницата за родители бе с психолога СВЕТОСЛАВА КАЛДЕРОН, на тема – колко е важно от ранна възраст да научим децата на труд, както и защо става все по-трудно да привлечем и да задържим вниманието им.  Калдерон проведе беседа и отговори на всички въпроси, обсъдиха се конкретни казуси.

Детската работилница бе с ЙОАННА КАМЕНОВА, собственик на сладкарницата. Тя показа на малчуганите, как да станат градинари и да създадат свои мини стопанство – цветна къщичка с градина. Децата садиха, оцветяваха и рисуваха. Направиха своя градина, засята с теменужки. А цветните къщички дадоха завършен вид на детските стопанства. Събитието беше рамкирано със сладката тема за меда и пчеличките.

Всички ние научихме, че:

  1. Пчелният кошер е склад за ароматите на цветята и билките, а техният цветен дух е затворен в меда. Медът е парфюм от добра магия!
  2. Пчелното семейство е по-многобройно от човешкото. Всички живеят в мир, имат свои задачи и ги изпълняват, без да се оплакват и да се карат.
  3. Първо царицата-майка снася малки яйчица, после те порастват до ларви и какавиди. Запечатва се килийката с капаче от восък и прашец. Когато пчеличката е готова да се роди, прогризва това капаче и ето я на бял свят.
  4. Пчелички те-бебета първо се научават да почистват, а доста след това да летят навън и да събират нектар.
  5. Мановият мед е истински природен антибиотик. Лъжица мед те пази от болестите с щит.
  6. Танците на пчелите са като компас. Така сестрите-разузнавачки показват къде има цвете, отделящо сладък нектар, и другите пчели отлитат натам, без да се лутат.
  7. Пчелите летят с 60км/час.
  8. Ако в кошера се осмели да влезе стършел, всички пчели се скупчват върху него и развиват такава топлина, че го изпържват като картоф.
  9. Пчелите пърхат с крилца 200 пъти в секунда. Крилцата им нашепват „бързо“, „бързо“, което другите чуват като „бззз“, „бззз“.