На 30 август 2025
📌 гр. Балчик
Беше различен с RE-PLATE FOODWISE ФЕСТИВАЛ
Жителите и гостите на града влязоха в темата за оползотворяване и пестене на храната и се забавляваха с
✔️ Игри свързани с темата ГОТВИ УМНО, ПЕСТИ С ВКУС
✔️ Детска работилница
✔️ Re-plate майсторски кулинарен клас в действие!
Както и с много музика и слънчевата водеща Биляна Стоева – актриса от Драматичния театър във Варна, театрален педагог и аниматор
Фестивалът протече с:
ДЕТСКА РАБОТИЛНИЦА – „ПЪТЯТ НА ОТПАДЪЦИТЕ“
На нея учихме децата как да ценят храната и природата!
Какво е органичен отпадък?
Какво е хранителни и кухненски остатъци, градински отпадъци.
Разделното им изхвърляне в контейнери за биоразградим отпадък, след което се компостират – превръщат се в органична тор или биогаз за енергия.
🎨 А в творческото ателие на Милена Калчева малките посетители правиха свои герои и подреждаха три екопъзла!
На всички посетители представихме разнообразна програма, разпределена в 6 станции:
🥗 СТАНЦИЯ 1 – „АЗ ЦЕНЯ ХРАНАТА!“
Тук участниците създаваха свое семейно меню за един ден – закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря до 50 лв.
Асистентите ни оценяваха семейните менюта.
⏳ Награди печелеха семействата с най-здравословно и балансирано меню!
🕒 СТАНЦИЯ 2 – „ДАТА НА ГОДНОСТ“
Тук трябваше бързо да бъдат подредени продукти по срок на годност – от „най-скоро“ към „най-късно“.
Надпреварата засичахме е с таймер (60 сек). Успешните участници, разбира се получиха награди.
💡 Знаете ли, че:
„Използвай преди…“ означава, че продуктът все още може да се консумира.
„Годно до…“ – след тази дата не е безопасен.
🧊 СТАНЦИЯ 3 – „ПОДРЕДИ ХЛАДИЛНИКА“
Тук всички семейства се заинтересоваха, защото има значение, как подреждат своя хладилник. Как да съхраняват хранителните продукти и как да спестяват пари:
Горен рафт – готова храна, напитки, сосове
Среден – млечни продукти, деликатеси
Долен – сурово месо, риба
Чекмеджета – плодове и зеленчуци
Врата – подправки и напитки
Предизвикателството беше, семейстовто да подреди хладилника правилно за 5 минути и така да спечели от нашите награди.
🍎 СТАНЦИЯ 4 – „СОРТИРАЙ ХРАНАТА“
На тази станция семействата разпределяха продуктите правилно по място на съхранение:
🧺 Килер / Хладилник / Фризер
Децата (с родител) трябваше да подредят най-бързо и точно, за да спечелят награда.
♻️ СТАНЦИЯ 5 – „ДА РАЗДЕЛЯШ Е ПОЛЕЗНО!“
Тук всички научаваха кои отпадъци, къде се изхвърлят:
🟨 Пластмаса и метал
🟩 Стъкло
🟦 Хартия
🟫 Органични отпадъци
А играта за награда беше – разделете смесен отпадък на „мокър“ и „сух“ за 1 минута!
Бързите и точни участници спечелиха награда.
👨🍳 СТАНЦИЯ 6 – КУЛИНАРЕН МАСТЪР КЛАС
„От остатъци до шедьоври“ – с Руен Казанджиев
Поканихме за участие млад талант от Баския кулинарен център (Испания), с опит в Мишлен ресторанти.
Той показа на любопитните семейства как всяка съставка може да се превърне в нещо вкусно и устойчиво.
Руен показа как може да се направи бърза трушия от пресни краставички. Тя трябва да се консумира бързо и се получава много вкусна.
Освен това гостите дугустираха направените пред очите им – студена доматена супа, гарнирана с много ситно нарязани краставички.
Също така, беше показано перфектно филетирана на риба, с която след това ШЕФ Руен Казанджиев направи севича. Накисна суровата риба в цитруси /кисела марината/
Дегустациите преминаха с любопитство, усмивки и наслаждаване на различните вкусове. Както и съвети за оползотворяване на отпадъците от готвенето.
„Най-добрата рецепта е тази, която кара хората да се усмихват.“ – Руен Казанджиев














































































