На 30 август 2025

📌 гр. Балчик

Беше различен с RE-PLATE FOODWISE ФЕСТИВАЛ

Жителите и гостите на града влязоха в темата за оползотворяване и пестене на храната и се забавляваха с

✔️ Игри свързани с темата ГОТВИ УМНО, ПЕСТИ С ВКУС

✔️ Детска работилница

✔️ Re-plate майсторски кулинарен клас в действие!

Както и с много музика и слънчевата водеща Биляна Стоева – актриса от Драматичния театър във Варна, театрален педагог и аниматор

 

Фестивалът протече с:

ДЕТСКА РАБОТИЛНИЦА – „ПЪТЯТ НА ОТПАДЪЦИТЕ“

 

На нея учихме децата как да ценят храната и природата!

Какво е органичен отпадък?

Какво е хранителни и кухненски остатъци, градински отпадъци.

Разделното им изхвърляне в контейнери за биоразградим отпадък, след което се компостират – превръщат се в органична тор или биогаз за енергия.

🎨 А в творческото ателие на Милена Калчева малките посетители правиха свои герои и подреждаха три екопъзла!

На всички посетители представихме разнообразна програма, разпределена в 6 станции:

🥗 СТАНЦИЯ 1 – „АЗ ЦЕНЯ ХРАНАТА!“

 

Тук участниците създаваха свое семейно меню за един ден – закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря до 50 лв.

Асистентите ни оценяваха семейните менюта.

⏳ Награди печелеха семействата с най-здравословно и балансирано меню!

 

🕒 СТАНЦИЯ 2 – „ДАТА НА ГОДНОСТ“

 

Тук трябваше бързо да бъдат подредени продукти по срок на годност – от „най-скоро“ към „най-късно“.

Надпреварата засичахме е с таймер (60 сек). Успешните участници, разбира се получиха награди.

💡 Знаете ли, че:

 

„Използвай преди…“ означава, че продуктът все още може да се консумира.

 

„Годно до…“ – след тази дата не е безопасен.

 

🧊 СТАНЦИЯ 3 – „ПОДРЕДИ ХЛАДИЛНИКА“

 

Тук всички семейства се заинтересоваха, защото има значение, как подреждат своя хладилник. Как да съхраняват хранителните продукти и как да спестяват пари:

 

Горен рафт – готова храна, напитки, сосове

 

Среден – млечни продукти, деликатеси

 

Долен – сурово месо, риба

 

Чекмеджета – плодове и зеленчуци

 

Врата – подправки и напитки

Предизвикателството беше, семейстовто да подреди хладилника правилно за 5 минути и така да спечели от нашите награди.

 

🍎 СТАНЦИЯ 4 – „СОРТИРАЙ ХРАНАТА“

 

На тази станция семействата разпределяха продуктите правилно по място на съхранение:

🧺 Килер / Хладилник / Фризер

Децата (с родител) трябваше да подредят най-бързо и точно, за да спечелят награда.

 

♻️ СТАНЦИЯ 5 – „ДА РАЗДЕЛЯШ Е ПОЛЕЗНО!“

 

Тук всички научаваха кои отпадъци, къде се изхвърлят:

 

🟨 Пластмаса и метал

 

🟩 Стъкло

 

🟦 Хартия

 

🟫 Органични отпадъци

 

А играта за награда беше –  разделете смесен отпадък на „мокър“ и „сух“ за 1 минута!

Бързите и точни участници спечелиха награда.

 

👨‍🍳 СТАНЦИЯ 6 – КУЛИНАРЕН МАСТЪР КЛАС

 

„От остатъци до шедьоври“ – с Руен Казанджиев

Поканихме за участие млад талант от Баския кулинарен център (Испания), с опит в Мишлен ресторанти.

Той показа на любопитните семейства как всяка съставка може да се превърне в нещо вкусно и устойчиво.

Руен показа как може да се направи бърза трушия от пресни краставички. Тя трябва да се консумира бързо и се получава много вкусна.

Освен това гостите дугустираха направените пред очите им – студена доматена супа, гарнирана с много ситно нарязани краставички.

Също така, беше показано перфектно филетирана на риба, с която след това ШЕФ Руен Казанджиев направи севича. Накисна суровата риба в цитруси /кисела марината/

Дегустациите преминаха с любопитство, усмивки и наслаждаване на различните вкусове. Както и съвети за оползотворяване на отпадъците от готвенето.

 

„Най-добрата рецепта е тази, която кара хората да се усмихват.“ – Руен Казанджиев