Зареждам...
23 Април 2022
Приключване по CETAL
СНЦ Асоциация БИОМРЕЖА приключи международен проект свързан с изграждането на умения за освобождаване от зависимости в несигурни ситуации.
Стартирахме в началото на 2020 година. В началото на COVID пандемия, която затвори цяла Европа и целия свят. Хората се чувстваха несигурни, изплашени. Още по-трудно беше за хората в неравностойно положение – с физически увреждания и интелектуални затруднения,  социално слаби семейства, самотни възрастни хора. Много от тях разчитаха единствено на хранителна помощ за физическо оцеляване.
Ние обаче обединихме усилия и започнахме своите дейности по проекта, свързани с това всички тези уязвими групи да бъдат подкрепени.
И тъй като храната може да бъде положителна емоция, а ние обичаме да създаваме положителни емоции, затова ги обучихме в умения за здравословно хранене, дори в несигурни и трудни ситуации. Работихме с хората с интелектуални затруднения от дневен център Ривиера.
Този проект ясно ни показа, че хората от уязвимите групи имат неподозиран потенциал и че всичко, което е необходимо е подкрепа, за да се осъществят дейностите, които са си представяли или със сигурност ще си ги представят след нашите срещи.Ползи за хората (проектът, видян от участниците) - работата върху уменията би могла да върне хората към техните "слабости", но работата върху възможностите им, върху силните им страни, е източник на развитие на самочувствието: човекът вече не се чувства затворен в идентичност, свързана с негативния опит от несигурната ситуация."Бих искала да знам как да готвя, защото ми харесва усещането, че мога да го правя".
Работихме заедно с още 4 партньорски неправителствени организации от 4 държави:
  • LERIS – Франция
  • Le Grain – Белгия
  • ArciCultureSolidali – ARCS – Италия
  • AssociationReflectiveLearning- България
Като устойчивост на проекта имаме разработена методология за обучение и помощ на тези групи, целта на която е развитие на еманципаторски умения свързани с избора и начина на хранене. Или по просто казано, всеки човек има способности, но не винаги може да ги мобилизира сам. През всички наши срещи пряката цел беше да помогнем всеки един потребител да припознае и активизира своя ресурс в посока хранене. Да насочим мисленето му към собственото му здраве, идващо от ежедневния прием на храна, включително критичното мислене.
А в това несигурно време, няма ли нужда всеки един от нас от такъв вид комуникация?
Проведохме 8 основни обучения и много срещи с организатори и ръководители на различни потребители в гр. Варна. Наши партньори и потребители бяха Дневен център Ривиера, Детският център в с. Кичево – „Вяра, Надежда и Любов” ипредставители на социалния патронаж в гр. Бяла Варненско.
На днешното приключващо събитие представихме целите и проведените дейности на представители на Дирекция Социални дейности към Община Варна. Срещнахме се и ще продължим застъпническата си дейност с Формация Равен шанс - Варна.
Има много какво да се разкаже и да се обмени като идеи от опита получен от нашите чуждестранни партньори.
Можем да предоставим методическо ръководство и инструменти за проявяващи интерес застъпници