Зареждам...
Номинирани градинки
Това е проект, с който доказахме, че градската част може да бъде част от природата! Надяваме се, че бяхме полезни на всеки един от присъстващите. Благодарим на нашите приятели и изключителни професионалисти от Пловдив 2019 / Plovdiv 2019 и домакините, които внесоха толкова арт излъчване на нашето почти дъждовно събитие - BASQUIAT Wine & Art.
Всички продължаваме с нашите зелени мисии!

От общо 15 броя представени проекти, чрез гласуване бяха класирани и наградени 5 от тях:

12. Работата на децата от Екоучилище НУ "Петко Р. Славейков" гр. Пловдив с ръководител г-жа Дияна Иванова с проект Зелени идеи.
Децата предложиха свои идеи за засаждане на билки в саксии, като декорираха всяка една с камъчета. Всяко камъче беше изрисувано с техните фантазии. Така билките изглеждаха като кацнали в цветна дъга.
Нашето предложение е: Започвайки да садите билки в саксии или сандъчета дайте на децата да оцветят пространството около тях.  :)
Детската фантазия ще ви изненада приятно!

5. Николай Георгиев от гр. София
Става въпрос за Автоматизиран градски парник и предложение за реално отглеждане на зеленчуци в градски условия.
Парникът е напълно автоматизиран, лесен за изграждане и може да бъде пригоден за всякакви условия. Растенията се отглеждат в торби, направени от кокосови стърготини. Използвана е неядливата част на кокоса, която предоставя много добра аерация на корените, задържане на влагата и се премахва нуждата от плевене. Няма нужда да се копае :) Ако отглеждате домати, единствения ангажимент ще е колтученето им. Голямо предимство на кокосовите стърготини е, че след използването 2-3 години, те могат безпроблемно да се компостират или да се смесят с почвата и да подобрят нейната структура.
За да се поддържа постоянна влага се полива по малко през целия ден, особено при слънчево време. Това се постига, чрез система за автоматично поливане, която включва слънчев панел, който пък зарежда 12 волтова батерия. Батерията задвижва помпа, която всмуква вода и я доставя на растенията. Цялата система работи с таймер, включващ и изключващ помпата през определен период. С тази система човек няма ангажимент за поливане.
Всички материали за направата на оранжерията и системата за поливане може да се намерят лесно в градинските магазини и в интернет.
Най-вкусният зеленчук е този, който сами сме си отгледали.

9. Лиана Мандраджиева от гр. Пловдив
Предложението е за модулна система от мини градинки, замислена като ново публично пространство в Капана.
Градинки, оформени в средата на пейки, подредени във форма на шестоъгълник. :)
В синхрон с артистичния и чаровен дух на квартала, засадените с билки - розмарин, босилек, мента и др. зелени "гнезда" сближават хората със заобикалящата ги среда.

13. Александра Иванова от гр. Несебър
Александра е ученичка в 10 клас, в гимназията за чужди езици "Васил Левски" - гр. Бургас. Едно вдъхновено дете искащо да реализира своите идеи и смели мечти. Както каза самата тя, никога не измисля едни и същи неща, а в главата си има стотици идеи.
Нейното предложение за Капана е под името "Дом на заека". Това е една зелена градинка, на която в единия ъгъл трябва да се засадят 3 дръвчета - лимон, праскова и ябълка. Те трябва да се оградят с няколко слоя канап или дървени дъсчици. След това следва градина на билките, която се намира в дясно от градината на плодните дръвчета. До тях е домът на Зайо. Това е изкопана дупка, пълна с различни камъчета.
В разработения макет, заекът беше глинен. Освен всичко, по проект в градината трябва да има засети ягоди, чери домати и малини  :)
Вървейки покрай тези вкусотии стигаме до градината на лалетата. Идеята й е, те да са шарени и между тях да има камъчета или настърган тебешир. В левия край на това толкова приказно местенце е предвидено да има езеро с водна лилия. Ако големината на градината позволява в езерото да има и пейка, би било чудесно. Лавандулата също не е забравена. Тя трябва да придава незабравим аромат и спокойствие.
И накрая, Александра завършва своята фантастична градина с глинена маска, която съвсем сама е декорирала. Идеята й е нещо да обединява всички растения и да е символ на природата.

4. Анета Драганова от гр. Варна
Нейните плетени стени елегантно, хитро и сръчно ни предлагат озеленяване на фасади и възможност върху сплетената тел да се закачат саксии с растения. Според Анета прекрасно биха изглеждали висящи растения. Нетрадиционно и красиво решение, което може да бъде изключителен интериор при отглеждане на декоративни плодни дръвчета. Черешите на снимката бяха изплетени по време на събитието на 27.05. 
На стената изглеждаха примамливо вкусни  

Тази класация беше трудна, защото всички идеи и мини градинки заслужаваха висока оценка.